Fores Kariyer

Evden çalışma gittikçe yaygınlaşıyor mu?

EVDEN ÇALIŞMA GİTTİKÇE YAYGINLAŞIYOR MU?

Özellikle büyük şehirlerde yetişen z kuşağı, klasik ve geleneksel kurumsal ofis ortamını tercih etmiyor. Günde 8/9 saat, pek de kurallarını sevmedikleri (kurumsal giyim, giriş çıkış saat kontrolü, kübiklerde çalışma…), üstelik de uzun saatlerin yolda harcanacağı bir iş yaşamını tercih etmemeleri oldukça da doğal. Ancak Türkiye de bu tarz çalışmaya geçebilmek için hem altyapı hem de kültürel açıdan hazır değiliz. Bu anlamdaki gelişim belki de çok hızlı olmak zorunda kalacak. Çünkü kurumsal dinamikler, bu kuşağın taleplerini oldukça geriden takip ediyor.

Uzaktan çalışma (Remote work), yapılacak işin belli bir yer ya da ofiste yapılmasına gerek olmadığı durumlarda, ideal çalışma biçimi olacaktır. Kişi hem iş hem de özel zamanını kendi planlayabilecektir. Ancak tüm bunlar için hem iş sonuçlarının çok iyi izlenip ölçülebilir olması, hem de hukuki alt yapının hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Türkiye dışında, özellikle ABD, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde bu anlamda hızlı adımlar atılıyor. Her şeyden önce işin doğasının “uzaktan çalışmaya” uygun olması gerekmekte. Gelecekte bu tarz çalışmaya uyabilecek alanlara bir göz atalım;

Sağlık sektörü; Online fitness antrenörü, eczacı (online hasta reçetelerine yardımcı olabilecek ve ilaç gönderimi yapabilecek.)

Pazarlama ve Satış Alanı; Pazarlama Analisti (Pazar eğilimleri, müşteri davranışları, potansiyel müşterilerin demografik özellikleri gibi bir çok aktiviteyi evden yapabilecekler)

Bilişim (IT) Sektörü; Web tasarımcısı, bilgisayar destek elemanı, Yazılım Uzmanı, Data Analisti.

Diğer sektörler bir sonraki yazımızda….

BÖLÜM 2

İnsan Kaynakları alanı; işe alım uzmanı, veri giriş elemanı uzaktan yapılabilecek işlere örnek verilebilir. İşe alım uzmanı için uzaktan envanter ve test uygulamak, CV taramak mümkün. Yine adaylarla bilgisayar aracılığı ile mülakat da yapılabiliyor. İşe alım kriterleri standartlaştıkça bu işleri ofis dışında da yürütmek çok kolaylaştı. Yine insan kaynaklarında danışmanlık ve eğitim faaliyetlerinin bir kısmını da ofisde gerçekleştirme zorunluluğu ortadan kalkıyor. Örneğin çalışan değerlendirme uygulamaları, (on line envanter uygulaması ve internet üzerinden geri bildirim verebilme), eğitim tasarımını uzaktan yapma, eğitim değerlendirme ve raporlamalarını online yürütmek gibi.

Muhasebe ve Finans alanı; Bu alanda veri girişi, raporlama, bütçeleme gibi işlemler kolaylıkla uzaktan yapılabilir. Sadece değerli evraklarla işlem yapmak gerektiğinde ofisde olup kaybolma olasılıklarını ortadan kaldırmak veya güvenliğini sağlamak gerekebilir.
Sanat ve tasarım ile ilgili alanlar; Grafik tasarımcısı, Animasyon Sanatçısı gibi meslekler, kısacası yaratıcılık ve özel bilgisayar programları gerektiren meslekler kolaylıkla uzaktan icra edilir. Hatta bu tarz yaratıcılık gerektiren alanların ofis ortamında daha verimli olduğu da tespit edilmiştir.

Küçük işletme alanları; Örneğin kendi tasarım giysi ve takılarını yapıp on line satış yapanlar, evden yemek yapıp dağıtan ev kadınları gibi aslında bir çok alanda ofis dışında çalışmak mümkün.

Forbes araştırmasına göre dünya çapında uzaktan çalışma imkanına sahip işler sunan belli başlı şirketler;

• Allergan
• Amazon
• Dell
• Hilton Worldwide
• Humana
• IBM
• Kelly Services
• SAP
• Wells Fargo
• Working Solutions
• Xerox