Fores Kariyer

Hibrit İnsan Olmak

fores kariyer hibrit insan Fores Kariyer | Öğrenciler için Meslek Seçimi; Yetişkinler için İkinci Kariyer ve Kariyer Değişikliği Danışmanlığı

Teknolojinin gelişiminin ivmesini arttırdığı, hatta fütüristlerin bile öngörülerini her yıl yenilediği bir çağı yaşıyoruz. Türkiye’deki akademik sistem de dahil olmak üzere, eğitim sistemleri bu gelişmeyi yakalamakta güçlük çekiyor. Bu nedenle bireysel olarak ekstra çaba göstermemiz, çevremizdeki gelişmelerin farkına varıp, buna göre geleceğimizi planlamamız gerekiyor.

Elimizdeki verilerle bir göz atalım;

  • Dijital dünya hızla ilerliyor, mutlaka mesleğimizde bu anlamda kendimizi geliştirmemiz lazım.
  • Mesleklerin belki bir kısmı yok olurken bir kısmı da evrim geçirecek. Örneğin Tıp bu evrimi şimdiden yaşamaya başladı.
  • Yeni yeni alanlar kritik önem kazanıyor, örneğin tarım, çevre, enerji….
  • Her yıl çok sayıda Üniversite mezunu iş arayanlar listesine katılıyor, farklılaşmadan bu rekabette güçlü olmak mümkün değil.

Bu bilgiler ışığında sadece tutkumuzu keşfedip, ilgili bölümden mezun olmak yeterli değil. Hem üniversite eğitimi sırasında hem de sonrasında, hedefimize yönelik, bireysel gelişim çalışmaları yapmamız gerekiyor. Örneğin, mimar olmak isteyen bir öğrenci, hangi alanda uzmanlaşacaksa (renovasyon, animasyon, yaşlılar için mimari…) mutlaka uygun stajları yapmalı, lisansüstü planını buna göre kurgulanmalıdır. Özellikle kullanacağı dijital programlara yönelik gelişimini tamamlamalıdır. Psikoloji okuyan bir öğrenci, ergen psikoloğu olacaksa mutlaka sosyal medya üzerine de çalışmalı, dijital yetkinliklerini geliştirmelidir.

Tüm bunlar bize gelecekte var olabilmemiz için, akademik eğitimimiz ve sonrasında “hibrit” olmak için çaba sarf etmemiz gerektiğini gösteriyor. Aksi takdirde bu rekabetten sıyrılmak, günü yakalamak mümkün değil. Hedefimize uygun olarak, çapraz disiplinler üzerine eğitim almak kritik olacak. Örneğin bir kimya mühendisi iseniz ve pazarlama/satış hedeflediyseniz, mutlaka psikoloji, nöromarketing, MBA de lisansüstü yapmalısınız. Tarım Mühendisi olan bir kişi topraksız tarım üzerine çalışmak için lisansüstünü kimya bölümünde yapabilir.

Unutmayalım, oyunun kuralı, bir konuda derinlemesine uzman olurken, o konuyu destekleyecek alanlarda da bilgi sahibi olacak kadar kendimizi geliştirmek ve güncel tutmak. Önümüzdeki 20 yıl bunu yakalayan “Hibrit” bireyler için çok daha rahat geçecek.

Fores Kariyer | Öğrenciler için Meslek Seçimi; Yetişkinler için İkinci Kariyer ve Kariyer Değişikliği Danışmanlığı