Fores Kariyer | Covid 19 Etkileri

Covit 19 ile Yaşamımıza Giren Unsurlar Kalıcı mı?

 Salgının globalleşmeye hemen ayak uydurması sonucu, Ocak 2020 de Çin’de başlayıp, hemen hemen tüm dünyayı, yaşam biçimini ve ekonomilerini etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Ancak bazılarının dediği gibi acaba “kaçınılmaz değişimlerin hızlanmasını mı sağladı?” yoksa bir süre sonra eski normalimize dönebilecek miyiz? Bu salgının kalıcı olarak etkileri olacak mı? Yazıda temelde bu sorulara yanıt bulmaya çalışılıyor.

  • Evden Çalışma: Evden çalışmanın zorunlu hale geldiği virüs döneminde, sanılanın aksine verimliliğin düşmediği, hatta bazı kişilerde yükseldiği gözlemlendi. Hatta “evden çalışma”, “her yerden çalışma” şeklinde değişti. İş sonuçlarına olumsuz etkisi olan kişilerin de genelde öz disiplini düşük, aslında normal ofis yaşamında da güçlük yaşayan çalışanlar olduğu söyleniyor. “Her yerden çalışma”, toplantı sürelerini kısalttı, gereksiz toplantıları azalttı, hayatı daha iyi planlamayı gerektirdi. Büyük şehirlerdeki “servis” kavramından uzaklaştık. Yarın ofise dönülmesinin önü açılınca ne olacak? Yine ofis yaşamımıza, yolda harcanan zamana, uzun ve gereksiz toplantılara dönecek miyiz? Yazarların büyük bölümü, artık aynı noktaya geri dönüş çok zor, özellikle 30 yaş altı çalışanlar, her yerden çalışmanın mümkün olduğu firmaları, dolgun bir ücrete tercih edecekler” diyor.

  • Online Alışveriş: Mağazaların kapanması, kafe ve restoranların sadece sipariş üzerine hizmet vermesiyle, hep birlikte alışverişimizi “online” hale getirdik. Bu zorunluluk, 2 ay sonra alışkanlığa dönüştü. Üstelik geri iade, deneyip memnun kalmayınca neler olacak gibi konulardaki şüphelerimiz de güvenilir alışveriş siteleriyle çalışınca ortadan kalktı. Şimdi klasik AVM alışverişlerimize dönecek miyiz? Tabi ki kendimizi güvenli hissettiğimiz anda döneceğiz, ama online alışverişin rahatlığını da artık daha fazla kullanacağız. Bunun sonucunda perakende alışveriş, ağırlığını dijitale döndürecek.

  • Uzaktan Eğitim: Üniversiteler başta olmak üzere, tüm seviyelerde uzaktan eğitime geçildi. Yine bu süreçte öz disiplini yüksek öğrenciler, kolayca alıştı ve öğrenmeyi sürdürebildi. Ancak dikkat problemi olan, otoriteye ihtiyaç duyan öğrenciler için maalesef eğitimden daha da soğumaya neden oldu. Klasik sınıf içi eğitime kuşkusuz dönülecek. Ancak uzaktan eğitim özellikle üniversiteler tarafından etkin bir biçimde kullanılacak. Artık uzaktan eğitim ile alınan diplomalar, en az diğerleri kadar saygın olacak. Kanada’da okumak isteyen bir öğrencinin, Türkiye’de ailesinin yanında yaşayıp sosyal etkinliklere bile online katılabilmesi mümkün olacak. Üstelik uluslararası saygınlığı yüksek üniversiteler, öğrenci kapasitesini de en azından belli bölümler için arttırabilecek

  • Sağlık ve Sağlıkçıların Tekrar Ön Plana Çıkması: Teknolojik gelişmeler ile birlikte 21. Yüzyılda sanki önemini yitirmiş gibi görünen sağlıkçılar, tekrar gündemin en üstünde yer aldılar. Medya, futbol, eğlence, hatta siyasetin önüne geçtiler. Gündemin en üstündeki yerleri korumasalar da ileriki dönemlerde yine bu riskimizin bulunduğu, yeni salgınların yüksek olasılığı, gündemden düşmeyeceklerini gösteriyor. Medikal teknoloji önemini arttırmaya devam ederken, hala insan tarafından tedavi edilmek, özveri ve şefkat gibi kavramlar bu yüzyılda da önemini koruyacak gibi.

  • Otel yerine tekne: Salgın ile birlikte, tatil yapma alışkanlıklarımız, büyük otellerden, apart otellere ve mavi yolculuk tarzı sınırlı sayıda insanın olacağı mekanlara döndü. Denizaşırı gemilerle seyahat, uzun saatli uçuşlar şimdilik tercih edilmeyecek. Bu alışkanlık bir süre daha devam edebilir, ancak belli bir noktada eski alışkanlıklarımıza dönmek istesek de genel kanı hiçbir zaman 2020 öncesi turizm yapısının aynı şekilde devam etmeyeceği şeklinde. Tatil için sağlık hizmeti sıkıntılı ülkeler artık pek de tercih edilmeyecek belki.

  • Tarım ve iç üretim: Salgın ve sınırların kapatılması, yerli tarımın ne kadar değerli olduğunu ortaya koydu. Bu noktadan geri dönüş yok. Bundan sonra yerel tarım daha çok desteklenecek, alternatif tarım yöntemleri uygulanacak. Salgın bize her şeyin vazgeçilebilir olduğunu, ama yiyecek ve sağlığın vazgeçilmez olduğunu gösterdi.

  • Online hizmetler: Ofislerin kapanması, toplu taşımanın riski ile birlikte, uzaktan alınması mümkün görünmeyen hizmetler bile online oldu. Örneğin doktor ile görüşmeler, teşhis ve hatta tedavi. Bankacılık işlemleri, danışmanlık hizmetleri (işe alım, finansal danışmanlık…) uzaktan aynı kalitede alınabilir oldu. Bu noktadan geri dönüş olsa da eski duruma dönülmeyecek. Çünkü online hizmet hem daha hızlı, esnek ve daha hesaplı. Üstelik coğrafya sınırları olmaksızın hizmet sunabiliyorsunuz. Ofis tutmak yerine dijital ofislerde buluşma dönemi başladı.

  • Eğlence Sektörünün Dijitalleşmesi: Sinema, konser, tiyatro gibi birçok kişinin bir araya geldiği mekanlar, dijital platformlara taşındı. Bu eğlencenin hesaplı ve ulaşılabilir olmasını sağladı. Eğlence mekanları tekrar açılacak, ancak tüketiciler hizmeti dijital yolla da alma isteklerini sürdürecek. Gelecekte klasik eğlence sektörü dinamikleri görmeyeceğiz. Teknoloji ve dijitalde de önde olan popülerliğini sürdürebilecek.

Bu kısa yazı aynı zamanda önümüzdeki dönemde potansiyel olarak hangi mesleklerin ya da alanların ön plana çıkacağına da işaret ediyor. Kendinize yatırımızı buna göre yapmalısınız, hangi iş kolu ya da yaşta olursanız olun.

Fores Kariyer | Covid 19’dan Sonra Bizi Neler Bekleyebilir?